Slik bruker du en datamaskin

I dag har datamaskiner kommet inn i livene våre. Noen bruker en PC på jobb, noen bruker kvelder hjemme på å spille dataspill eller surfe på Internett. Jo mer vi vet om vanskelighetene med å jobbe med denne enheten, jo enklere og mer behagelig er det for oss å bruke den. Det viser seg at det ikke er så vanskelig, for eksempel å begrense tilgangen til datamaskinen din eller sende en venn et bilde av hva som gjøres på skjermen på skjermen. Og viktigst av alt: man skal ikke være redd for å bruke den ervervede kunnskapen i praksis.
Slik øker du volumet på en datamaskin
Hvordan ta skjermbilde på datamaskinen
Hvordan lage nettverksstasjoner
Hvordan å lage en hard-disk image
Hvordan lage et passord for en datamaskin

Slik øker du volumet på en datamaskin

Hvis den stille lyden når du spiller mediefiler på datamaskinen din ikke er relatert til maskinvareproblemer eller utdaterte drivere, vil endring av PC-innstillingene bidra til å løse dette problemet. Det første trinnet er å sjekke lydvolumnivået ved å klikke på høyttalerikonet i datamaskinbrettet. For å øke lydvolumet i høyttalere eller hodetelefoner, løfter du glidebryteren helt til toppen. Øk PC-volumet
Hvis dette ikke hjelper, bør du fortsette med å finjustere lyden. For å gjøre dette, åpne “Control Panel” og gå til “Hardware and Sound” -delen. Tilpass pc-lyd
I delen “Hardware and Sound” åpner du lenken “Adjust system volume”. Justering av datamaskinens volum
Flytt alle glidebryterne opp i vinduet. Forsterk PC-lyd
I vinduet “Hardware and Sound” velger du kategorien “Manage Audio Devices”. PC lydkontroll
I “Sound” -panelet som åpnes, høyreklikker du på lydgjengivelsesenheten og går til “Properties”. Klikk på “Levels” -fanen. Flytt glidebryteren maksimalt. Øk PC-lydnivået
Gå til fanen “Special” hvis det er en. Fjern merket for “Limited output”.

I kategorien “Enhancements”, sjekk alternativet “Loudness Equalization” og fjern de resterende hakene. PC-høyttalervolum
Etter å ha endret disse innstillingene, klikker du på “Apply” -knappen.

Hvis lyden fremdeles forblir stille etter alle manipulasjoner med innstillingene, bør du oppdatere eller konfigurere lydkortsdriveren. Du kan også bruke spesielle programmer som øker volumet av filavspilling. Hvis du kommer over en film med en rolig lyd, kan du prøve å spille den med en annen videospiller.

Hvordan ta skjermbilde på datamaskinen

Et skjermbilde er et skjermbilde av hele dataskjermen eller deler av den. Å lage et skjermbilde er veldig enkelt. Det er en knapp på et hvilket som helst tastatur som heter “Print Screen”. Etiketten på knappen kan være forskjellig, for eksempel “Prt Scr”, “PrtSc”, “PrntScrn”. Ta et skjermbilde
For å ta et skjermbilde av hele skjermen, må du klikke på Print Screen-knappen, og bildet blir plassert i datamaskinens buffer. På noen bærbare datamaskiner må du samtidig trykke på “Print Screen” og “Fn” knappene. Etter det må du åpne Paint-programmet (eller et hvilket som helst annet program for å jobbe med bilder) og trykke Ctrl + V, og deretter lagre bildet i ønsket format.

For å ta et skjermbilde av bare det kjørende programmet, og ikke hele skjermen, må du samtidig trykke på “Alt” og “Print Screen” tastene. Bildet fra bufferen kan også settes inn i teksten til bokstaven eller for eksempel i et Word-dokument.

På datamaskiner og bærbare datamaskiner med operativsystemet Windows 7 og med senere versjoner av Windows, er det et annet verktøy du kan ta et skjermbilde med. Det kalles “Snipping Tool”. Du finner den i mappen “Accessories”. Hvordan ta et skjermbilde
Etter å ha startet “Snipping Tool”, vises et kryss i stedet for den vanlige markøren. Det gjenstår bare å velge ønsket skjermfragment. PC-skjermbilde
Så snart fragmentet er valgt, vises det i applikasjonen, hvoretter det kan lagres i ønsket format, kopieres til utklippstavlen, lage en inskripsjon på dette bildet, etc. Dataskjermbilde
I tillegg til metodene ovenfor, kan du bruke forskjellige spesialiserte programmer for å lage skjermbilder som ikke bare tar et skjermbilde, men også lar deg redigere det.

Hvordan lage nettverksstasjoner

Hvis hjemmet ditt har flere datamaskiner koblet til et felles nettverk, er det veldig praktisk å bruke separate delte mapper for å utveksle informasjon mellom PCer. I dette tilfellet må du åpne tilgang til den i innstillingene til den delte mappen. Når deling er konfigurert, kan dokumenter, bilder, filmer, musikk plasseres i denne mappen, og andre brukere av hjemmenettverket kan se disse filene.

For å åpne innholdet i en slik mappe fra en av datamaskinene i hjemmenettverket, må du finne den i datamaskinens nettverksmiljø. Noen ganger er dette ikke veldig praktisk, spesielt hvis det er mange slike mapper. Det er mye mer praktisk å få ønsket nettverksmappe til å vises som en egen disk i listen over lokale disker på datamaskinen etter at den er lastet inn.

Hvordan lage en nettverksstasjon fra en nettverksmappe? For operativsystemet Windows 7 vil det se slik ut.

 1. Åpne “Control Panel” på datamaskinen, gå til delen “All Control Panel Items” og finn elementet “Network and Sharing Center”. Del mappe
 2. Velg delen “Change advanced sharing settings”. Endre delingsalternativer for mapper
 3. Angi parametrene i vinduet som åpnes:
  • Aktiver nettverksfunn.
  • Aktiver deling av filer og skrivere.
  • Tillat Windows å administrere hjemmegruppeforbindelser.

  Klikk på “Save Changes” -knappen. Konfigurer deling av mapper

 4. Finn snarveien til datamaskinen på skrivebordet, høyreklikk på den og velg “Map network drive” i menyen som vises. Kartlegg en nettverksstasjon
 5. I vinduet som åpnes, velg hvilken som helst gratis bokstav for nettverksstasjonen som skal opprettes. Angi deretter banen til mappen som skal kobles til som en nettverksstasjon. Merk av for alternativet “Reconnect at login” slik at det ikke er behov for å koble til mappen igjen hver gang som en nettverksstasjon etter omstart eller av datamaskinen. Monter mappen som en nettverksstasjon
 6. Åpne “Explorer” og i “Computer” -mappen sjekk for å se om det har dukket opp en ny disk i den.

For datamaskiner med operativsystemet Windows 8, Windows 10 eller andre versjoner av Windows, utføres kobling av en nettverksmappe som en disk på samme måte.

Det er klart at du bare kan åpne innholdet i en nettverksstasjon hvis datamaskinen som denne mappen ligger på er slått på. Hvis nettverksstasjonen ikke lenger er nødvendig, høyreklikker du bare på den og velger “Disconnect”.

Hvordan å lage en hard-disk image

Dessverre må Windows-operativsystemet noen ganger gjenopprettes av en eller annen grunn. For eksempel kan datamaskinens sammenbrudd oppstå på grunn av virus eller feil brukerhandlinger. I dette tilfellet kan det hende at datamaskinen ikke starter opp i det hele tatt eller fungerer med problemer. Å installere systemet igjen kan hjelpe i dette tilfellet. Imidlertid, med en typisk reinstallasjon av Windows, må brukeren installere alle programmene på nytt og gjøre innstillinger. Dessverre tar dette mye tid og krefter.

Det er imidlertid en måte å forenkle prosessen med å installere operativsystemet på nytt, der dets nåværende tilstand og alle installerte programmer er lagret. For å gjøre dette, lag et Windows-diskbilde. Fra og med versjonen av Windows 7, kan dette gjøres ved hjelp av de innebygde verktøyene i selve systemet, uten å bruke tredjepartsprogrammer.

Du kan lagre systembildet både på den logiske stasjonen på datamaskinen og på eksterne medier. Selvfølgelig, hvis datamaskinen ikke lenger starter opp på grunn av en sammenbrudd, vil det ikke være mulig å gjenopprette systemet fra PC-logiske stasjonen. Derfor er det andre alternativet å lagre en sikkerhetskopi av systemet å foretrekke.

Hvis du trenger å lage et bilde av gjeldende tilstand i systemet uten ytterligere sikkerhetskopiering, følger du disse trinnene:

 1. Klikk på “Start” -knappen og gå til “Control Panel”. Hvordan lage et harddiskbilde
 2. Åpne delen “Backup and Restore”. PC-sikkerhetskopi og gjenoppretting
 3. Velg “Create a system image”. Lage et systembilde
 4. I det neste vinduet må du velge stedet der systembildet skal lagres. For eksempel en USB-flash-stasjon eller DVD. Du kan bruke en nettverksmappe eller harddisk på samme datamaskin (om nødvendig). Klikk på “Next” -knappen. Hvordan lage et Windows-bilde
 5. I vinduet som vises, vises platene som skal arkiveres. Disker med systemet er allerede merket som standard. Klikk på “Next” -knappen. Lag et systemarkiv
 6. Forsikre deg om at backupparametrene er riktige, og klikk på “Start backup” -knappen. Sikkerhetskopiere datasystem

På slutten av sikkerhetskopieringsprosessen vil systembildet lagres i en mappe kalt WindowsImageBackup.

Hvis du vil at systembildet skal opprettes automatisk med bestemte intervaller, følger du disse trinnene:

 1. I delen “Backup and Restore” klikker du på koblingen “Set up backup”.
 2. I vinduet “Set up backup”, spesifiser mediet hvilket systembilde skal registreres på. Hvis du nettopp koblet til en stasjon, kan det hende at den ikke er på listen. For å se denne stasjonen, klikk “Oppdater” -knappen. Etter å ha valgt stedet for å lagre arkivet, klikker du på “Next” -knappen. Windows-sikkerhetskopi
 3. I vinduet som vises, velg alternativet “La Windows velge” og klikk på “Next” -knappen. PC-sikkerhetskopi
 4. Kontroller sikkerhetskopieringsinnstillingene igjen og klikk på koblingen “Change Schedule” for å stille ønsket tidsintervall mellom systemets sikkerhetskopiering. Klikk “OK” og gå tilbake til det forrige vinduet for innstillinger for sikkerhetskopi. Windows system sikkerhetskopi
 5. Klikk på “Save settings and run backup”-knappen. Windows-sikkerhetskopi

Nå starter systemet automatisk arkiveringsprosessen på det tidspunktet som er spesifisert av brukeren.

På slutten av sikkerhetskopieringsprosessen foreslår Windows å lage en systemgjenopprettingsdisk. Dette kan gjøres senere ved å velge delen ” Create a system repair disk”. Lag systemgjenopprettingsdisk
Sett DVDen i stasjonen og klikk på “Create Disc” -knappen. Lag et systembilde
Den opprettede disken vil hjelpe til med å gjenopprette systemet hvis datamaskinen ikke starter. I dette tilfellet settes disken inn i stasjonen, og alle påfølgende manipulasjoner for å gjenopprette systemet gjøres gjennom BIOS.

Hvis datamaskinen starter opp, men du fremdeles trenger å gjenopprette systemet, utføres gjenopprettingsprosessen gjennom “Control Panel” i samme seksjon “Backup and Restore”.

Hvordan lage et passord for en datamaskin

Hvis du bestemmer deg for å beskytte datamaskinen mot nysgjerrige øyne, angir du et passord på kontoen din. Dette vil være enkelt selv for en nybegynner PC-bruker. Vurder hvordan du angir et passord for en brukerkonto i Windows 7. For andre versjoner av Windows ser denne prosedyren ut.

 1. Åpne “Start” -menyen og klikk på bildet av kontoen din i øverste høyre hjørne. PC-konto
 2. Klikk på koblingen “Create a password for your account”. Sett passord på konto
 3. Skriv inn passordet for kontoen din to ganger i vinduet som åpnes og klikk på knappen “Create Password”. Hvordan passordbeskytte en datamaskin
 4. Start datamaskinen på nytt og logg inn på kontoen din ved hjelp av passordet du nettopp har angitt.

Nå, hver gang du starter datamaskinen, blir du bedt om å oppgi passordet for kontoen din. Hvis du trenger å flytte deg bort fra datamaskinen på en stund, og du ikke vil at noen skal ha tilgang til den, blokkerer du tilgang til kontoen din ved å trykke på Win + L-tastene. Når du kommer tilbake til datamaskinen, skriver du bare passordet for kontoen din og fortsetter.

For å fjerne passordet eller endre det, logg inn på kontoen din igjen og klikk på lenken “Change the password” “Remove the password”. For å slette et kontopassord, skriver du inn passordet og klikker på knappen “Remove password”. For å endre passordet må du først oppgi det gamle passordet og deretter det nye og klikke på “Change Password” -knappen.