Midlertidige filer

Mange brukere av datamaskiner og bærbare datamaskiner vet at blant deres store antall filer på sine enheter er det såkalte “midlertidige filer”. Noen mener at de må fjernes på en eller annen måte. Andre brukere er forsiktige med å gjøre dette fordi de tror det vil skade datamaskinen sin. Hva er midlertidige filer? Hvor er de lagret og skal de slettes?
Hva er midlertidige filer?
Word Midlertidige filer
Slik gjenoppretter du midlertidige Word-filer?
Midlertidige Excel-filer
Hvordan gjenopprette midlertidige Excel-filer?
Midlertidige Internett-filer

Hva er midlertidige filer?

Midlertidige filer opprettes av operativsystemet eller programmene under arbeidet. Hvorfor trenger du det? RAM-en på PCen lagrer kodene til løpeprogrammene, samt mellom-, inn- og utdataene som prosessoren behandler. Mengden datamaskinminnet er ikke så stort som volumet på harddisker. Selvfølgelig, jo mindre minne er lastet, jo raskere fungerer datamaskinen.
Basert på disse overvektene lagres store mengder informasjon som behandles av systemet eller kjørende programmer ikke i RAM, men i spesielle filer kalt midlertidige filer. Midlertidige filer kan også inneholde sikkerhetskopier av dataene som brukes. For eksempel oppretter MS Word midlertidige filer med kjørende dokumenter. Hvis en PC krasjer, kan informasjonen gjenopprettes fra en midlertidig fil.

Midlertidige filer lagres i spesielle mapper. De er lett gjenkjennelige av TMP-utvidelsen på slutten av filen og noen ganger av tilde-tegnet (~) før en slik fil.
Midlertidig fil
Under normal PC-drift, blir disse filene stengt og slettet ved avslutning av Windows. Men når noen feil på datamaskinen eller programvare oppstår, lukkes disse filene ikke riktig og slettes ikke når datamaskinen er slått av. Over tid kan de akkumulere mye, og dette vil påvirke ytelsen til PCen.

Eksperter anbefaler regelmessig å rengjøre PCen fra midlertidige filer. Dette kan gjøres på forskjellige måter. For eksempel manuelt ved å rydde TEMP-mappen. Plasseringen avhenger av versjonen av Windows. For eksempel, i Windows 7, lagres midlertidige filer på to steder: i mappen med adressen С: Windows\Temp og i mappen C:Users\user_name\App Data\Local\Temp.

I tillegg er det et stort antall programmer som automatisk fjerner midlertidige filer. Disse programmene lar deg trygt frigjøre PCen fra midlertidige filer, noe som gjør det mulig for nybegynnere å bruke slike programmer.

Word Midlertidige filer

MS Word-kontorprogrammet bestemmer automatisk hvor og på hvilket tidspunkt du trenger å opprette en midlertidig fil. Midlertidige Word-filer lagres til programmet er lukket. Så snart arbeidet med Word er ferdig, blir midlertidige filer automatisk stengt og slettet. Hvorfor lager Word midlertidige filer? Det er to grunner.

 • Øk programhastigheten. Hvis datamaskinen ikke har nok ressurser når den arbeider med Word, flytter programmet en del av dokumentet fra RAM til disk som ikke er i bruk. Det overføres ubrukte elementer i søknadskoden. Dette frigjør en betydelig del av PCens RAM, noe som sikrer høy hastighet på arbeidet med MS Word.
 • Opprett en sikkerhetskopi av dokumentet for å unngå tap av informasjon i tilfelle feil i applikasjonen eller datamaskinen. Word fra tid til annen skaper en sikkerhetskopi av det behandlede dokumentet med samme navn som originalen.

Word Midlertidige filer
Ofte kan midlertidige filer lagre informasjon som er tapt på grunn av en PC-krasj. Brukeren må bare utføre en rekke sekvensielle trinn for å gjenopprette Word-data fra en midlertidig fil.

Slik gjenoppretter du midlertidige Word-filer?

Hva kan det være nødvendig å gjenopprette en midlertidig Word-fil? Du må vende seg til midlertidige filer når du har jobbet med et Word-dokument i noen tid, og deretter krasjte PCen eller programmet. I dette tilfellet, hvis du gjenoppretter dokumentet, forsvinner de ikke lagrede dataene. Hvordan gjenopprette tapt informasjon? For det første kan du prøve å gjenopprette de ikke lagrede dataene ved hjelp av selve Word-programmet.

For å gjøre dette, etter feilen, start MS Word og gå til “File” -menyen. Velg “Open”. Et vindu vil dukke opp, helt nederst vil det være påskriften “Recover Unsaved Documents”.
Gjenopprett midlertidige Word-filer
Når du klikker på denne bildeteksten, vises en liste over filer, blant annet du bør velge ønsket fil. Etter å ha klikket på det, åpnes et dokument med den siste automatisk lagrede informasjonen.
Dessverre fungerer ikke ovennevnte metode alltid, og du må bruke andre metoder for å gjenopprette tapte opplysninger. For eksempel kan du bruke dataene som er lagret i midlertidige filer i Word.

Lukk alle MS Office-applikasjoner og åpne Word. Klikk på “File” -elementet i hovedmenyen og velg “Options” -delen. Gå til “Save” -fanen og i “AutoRecover file location” -delen se etter banen til mappen med midlertidige Word-filer.
Auto lagre MS Word
Kopier banen til mappen der de midlertidige Word-filene er lagret, og lim det inn i søkefeltet Utforsker. Gå til denne mappen og finn dokumentet du trenger etter filnavn, dato og klokkeslett for siste endring. Høyreklikk på den valgte filen og velg elementet “Åpne med” i kontekstmenyen. Som et program for å åpne filen, velg Word.

Disse metodene bidrar som regel til å løse problemet med å gjenopprette informasjon som er tapt på grunn av feil i MS Word. Men dessverre skjer dette ikke alltid. Derfor anbefales det å lagre endringer i dokumenter oftere ved å trykke på knappene “Ctrl + S” eller “Shift + F12” eller ved å lagre dokumentet ved å trykke på diskettikonet i MS Word-menyen.

Midlertidige Excel-filer

Office MS Excel, så vel som Word, inkorporerer funksjonen til mellomliggende automatisk lagring av filer. Hvis denne funksjonen er aktiv, sparer programmet regelmessig sikkerhetskopier av Excel-filen i en midlertidig fil. Hvis denne funksjonen er deaktivert, kan du slå den på igjen ved hjelp av enkle trinn.

For å gjøre dette, kjør MS Excel-programmet og gå til menyelementet “File”. Åpne “Excel Options” og velg “Save” -delen. I vinduet som åpnes, sjekk “Save AutoRecover information every” og sett inn tidsintervallet mellom den automatiske lagringen av dokumentet. På lavpower-datamaskiner anbefales det ikke å angi tidsintervallet mellom lagre mindre enn 5 minutter, ellers vil datamaskinen jobbe sakte og ustabil.
Midlertidige Excel-filer
I det samme vinduet kan du se i hvilken mappe de midlertidige Excel-filene er lagret, og finne banen til denne mappen i delen “AutoRecover File Location”.

Hvordan gjenopprette midlertidige Excel-filer?

Hvis datamaskinen krasjer og Excel krasjer, er det mulig at noen av dataene som er angitt i dokumentet før krasj vil gå tapt når du kjører MS Excel igjen. Du kan prøve å gjenopprette dem ved hjelp av en sikkerhetskopi av dokumentet, som er lagret i en midlertidig fil. MS Excel lagrer midlertidige kopier av dokumenter i to typer filer:

 • auto lagre filer;
 • midlertidige filer av ikke-lagrede bøker.

Plasseringen av de automatiske lagringsfilene kan variere avhengig av operativsystemet og brukerkontoen. For å finne ut hvor Excel inneholder autosave-filene, må du gå til programinnstillingene.

 1. Åpne “File” -delen i hovedmenyen i Excel.
 2. Gå til “Options” -delen.
 3. I parametervinduet som vil åpne, finner du “Save” -delen i feltet “AutoRecover File Location”. Dette feltet angir banen til mappen der de automatisk lagrede Excel-filene er lagret. Denne banen kan kopieres, limes inn i Explorer og i den åpne mappen for å finne filen du trenger.

Excel automatisk lagring
I tilfelle at når du lukker Excel-dokumentet, velger du kommandoen “Ikke lagre” eller en datamaskin krasjer, du kan prøve å gjenopprette innholdet på filen når den lukkes. For å gjøre dette må du bruke midlertidige filer av ubehandlede Excel-arbeidsbøker. MS Excel 2010 og senere versjoner av programmet lar deg gjøre dette ved hjelp av verktøyene i selve programmet.

 1. Åpne Excel-filen med ubehandlede endringer.
 2. Åpne “Info” -delen i “File” -menyen.
 3. I «Versions» -delen klikker du på “Manage Versions” -knappen og velger “Recover Unsaved Workbooks” -alternativet.Gjenopprett ikke-lagrede bøker
 4. Bla gjennom listen over dokumentversjoner en etter en, og velg ønsket alternativ. Her kan du se banen til mappen der slike filer er lagret.

Midlertidige filer med ubehandlede bøker slettes etter noen dager. I tillegg slettes disse filene selv om brukeren har lagret endringene i Excel-filen.

Midlertidige Internett-filer

Hvorfor trenger vi midlertidige Internett-filer? Ethvert nettsted besøkt av brukere er en samling bilder, tekst, multimediefiler, kommandoer og mer. All denne informasjonen er lagret på serveren til nettstedets eier. For ikke å laste ned all informasjon fra serveren hver gang du besøker det samme nettstedet, og det er midlertidige filer.

All informasjon som er lastet ned fra nettstedet, er lagret i en midlertidig fil. Når du besøker et nettsted, kontrollerer nettleseren om informasjonen er endret på den. Innholdet som forblir uendret, er lastet fra en midlertidig fil, noe som betydelig øker prosessen med å åpne sidene på nettstedet.

Dermed blir de sidene lastet fra mappen med midlertidige filer under gjentatte besøk på nettsteder. Hver nettleser lagrer disse filene i egne mapper, hvor avhenger av operativsystemet og typen av nettleser. I Mozilla Firefox-nettleseren kan du for eksempel se adressen der midlertidige filer lagres ved å skrive inn adresselinjen about:cache.
 Firefox Midlertidige filer
Midlertidige Internett-filer anbefales å rengjøres fra tid til annen, og det er flere grunner til dette. Først må det gjøres for å raskt se alle endringene på nettsiden. Noen ganger gjør nettstedutviklere eventuelle endringer på sidene, men disse endringene vises ikke i nettleseren fordi data fra midlertidige filer er lastet inn. I slike tilfeller hjelper clearing av hurtigbufferen (sletning av midlertidige filer).

Dessverre, noen ganger når du besøker nettsteder, kan du laste ned noe virus, som, som resten av innholdet, vil bli lagret i en midlertidig fil, og lastet hver gang du åpner siden med viruset. Dette er også grunnen til at du sletter midlertidige Internett-filer.

Den tredje grunnen er å spare datamaskinplass. Over tid samler slike filer veldig mye, noe som selvsagt reduserer ledig plass på harddisken. Så, til tross for at midlertidige Internett-filer forkorter sidelastetiden, bør de periodisk slettes av de årsaker som er beskrevet ovenfor.

I innstillingene til en hvilken som helst nettleser er det en seksjon for å slette midlertidige filer, så det er ikke nødvendig å lete etter dem på disken selv. I tillegg kan du bruke spesielle programmer for å rense PCen din fra midlertidige filer.