Lydfiler

Musikkfiler finnes på nesten hvilken som helst datamaskin. Noen ganger er dette bare noen av favorittlåtene dine, og noen ganger inneholder musikksamlingen titusenvis av filer av ulike lydformater. For at musikken på datamaskinen skal lyde perfekt, og filene i biblioteket skal organiseres etter ønske, bør du vite litt grunnleggende informasjon om dem.
Beste lydformat
Høy kvalitet lydformater
MP3-tag
Slik redigerer du mp3-tagger
Slik kopierer du musikk fra disk

Beste lydformat

“Best” er et relativ konsept. Ved å bestemme hvilket musikkformat som er best, bør man gå videre fra mange faktorer, inkludert kvaliteten på utstyret som lydfilene vil bli lyttet til. Generelt er alle lydformater delt inn i tre grupper:

 • ukomprimerte lydformater;
 • formater som bruker lossy komprimering;
 • tabellløs komprimeringsformater.

De høyeste kvalitetstyper lydformatene som er oppført ovenfor, er ukomprimerte formater. De er vant til å ta opp musikk. Samtidig er lydkvaliteten ikke tapt. Et eksempel på et slikt format er WAV-formatet. Størrelsen på slike filer er veldig stor, så det er praktisk talt ikke brukt til å lytte til musikk. Det kan konverteres til et annet musikkformat.

Et eksempel på et lydformat som bruker lossy komprimering er det velkjente mp3-formatet. I flere tiår har dette formatet vært ledende i popularitetsgrader av musikkformater. Denne kategorien inneholder også WMA, OGG, AAC musikk. Selvfølgelig, når du komprimerer lydfiler, er det et tap av lydkvalitet, men for den gjennomsnittlige brukerens øre, er dette tapet ubetydelig. Den største fordelen med slike filer er deres lille størrelse.

Lossless komprimerte musikkformater brukes til å lytte på svært høyt, dyrt utstyr. Det vanligste av disse formatene er FLAC-formatet, som bruker en komprimeringshastighet på opptil 60% av den opprinnelige filen, noe som betydelig reduserer størrelsen. Nesten alle lydspillere støtter dette formatet. Beste lydformat
Det skal bemerkes at når du lytter til high-end musikkutstyr i MP3-format og FLAC-format, vil forskjellen være signifikant. Mens det er vanlig husholdningsapparater for lydgjengivelse, kan det ikke bli lagt merke til det.

Høy kvalitet lydformater

Relativt nylig oppstod termen Hi-Res Audio (High-resolution audio) for høykvalitets lydfiler. Disse er digitale musikkfiler med høy oppløsning som gjengir lossløs lyd og reflekterer hele spekteret av et musikalsk opptak. Den viktigste fordelen med Hi-Res Audio er den høye lydkvaliteten i forhold til komprimerte lydformater. Ulempen med slike filer er en relativt stor størrelse. Det finnes flere store Hi-Res Audio filformater.

 • FLAC. Dette formatet er det vanligste blant høyformatformater. Det spilles av de fleste lydspillere. FLAC-formatet er gratis og brukes oftest til å lage Hi-Res musikkalbum.
 • WAV. Dette er et ukomprimert lydfilformat. Musikk i dette formatet har den høyeste lydkvaliteten, men WAV-filer er svært store og har dårlig metadata-støtte. Ofte blir CDer tatt opp i dette formatet.
 • ALAC. Dette er det tapsløse komprimeringsformatet som brukes til Apple-enheter. Filer i dette formatet støtter metadata og er halve størrelsen på WAV.
 • AIFF. Dette er også et format utviklet av Apple, uten tap og komprimering. Det ligner på WAV-formatet og har en stor størrelse.
 • MQA. Dette er et ganske nytt format, hovedsakelig brukt for streaming av lyd. For å spille av filer av dette formatet, er det nødvendig å bruke kompatibelt utstyr.

Hi-Res Audio
For en vanlig bruker som lytter til musikk gjennom vanlige hodetelefoner til en lydspiller, er et mp3-format eller lignende ganske bra for ham. Vanlig lydutstyr vil ikke kunne gjengi all rikdom av Hi-Res Audio. Og bare musikkelskere med høy kvalitet utstyr kan fullt ut nyte lyden av Hi-Res Audio-filer.

MP3-tag

Sammensetningen av musikkfiler inneholder oftest ikke bare filnavnet, utvidelsen og det faktiske innholdet, men også de såkalte metadataene. Disse dataene inneholder tilleggsinformasjon om innholdet i filen, for eksempel albumnavn, artist, og så videre. MP3-formatet inneholder bare slike metadata, kalt mp3-tag.

I utgangspunktet inneholder ikke mp3-filer metadata, noe som førte til problemer med å identifisere og sortere musikk. Noen år senere ble det gjort en forbedring til mp3-formatet. På slutten av filen ble det lagt en liten blokk med data, noe som tillot oss å lagre informasjon for hver musikkfil med en lengde på 128 tegn. Disse dataene ble kalt ID3-tag. Følgende felt var en del av denne metadataen.

 • Navn – 30 tegn.
 • Artist – 30 tegn.
 • Album – 30 tegn.
 • År – 4 tegn.
 • Kommentar – 30 tegn.
 • Sjanger – 1 tegn.

Feltens lengde var strengt uendret.

I fremtiden har systemet med mp3-tag mer enn en gang kastet forbedringer. I nyere versjoner har det blitt mulig å endre lengden på metadata feltene. id3 tag Nye felt er også lagt til. For eksempel ble det mulig å legge til et albumomslag, tekster, en komponist, opphavsrett og mer.

Når du spiller musikk, leser musikkspillere informasjon om filen som spilles nettopp fra metadataene. I tillegg har bruk av mp3-tag gjort det lettere å søke automatisk de rette musikalske komposisjonene.

Slik redigerer du mp3-tagger

Som du vet, er mp3-koder opprettet for enkel sortering og identifisering av musikkfiler. Hvis ønskelig, kan disse dataene endres. Det er mange programmer som lar deg redigere mp3-koder. Noen lydspillere, for eksempel Windows Media Player, tillater deg også å gjøre dette.

Så, de fleste av MP3-kodene kan endres uten å bruke tredjeparts programmer for å redigere dem, men bare ved hjelp av hjelp av Windows. For å gjøre dette, åpne Explorer-musikkmappen og klikk på ønsket fil. Tag editor
Filinformasjonen vises nederst i vinduet. Klikk på feltet du vil endre, skriv informasjonen din der og klikk på “Save” -knappen. Music tag editor
Ikke alle mp3-koder er synlige nederst i “Explorer” -vinduet. For å se de andre, høyreklikk på filnavnet og velg “Properties” -elementet i den viste menyen. mp3 id tag
I vinduet som åpnes, gå til “Details” -fanen, der du kan se alle mp3-koder på filen. De fleste av dem kan endres eller legge til egne metadataverdier der det ikke finnes noen. Audio tag editor
Selv om det ikke finnes noen metadataprogrammer på datamaskinen, kan du enkelt gjøre med de innebygde Windows-verktøyene.

Slik kopierer du musikk fra disk

Hvordan kopiere favorittmusikkskiven til datamaskinen din? Hvis musikken på platen er innspilt i mp3-format, gjøres alt ganske enkelt. For å gjøre dette, bare åpne innholdet på disken ved hjelp av “Explorer” eller en annen filbehandling, velg alle filene på disken og kopier dem til en av mappene på datamaskinen.

Hvis du trenger å kopiere musikk fra en lyd-CD, vil kopieringsprosessen bli litt vanskeligere. For å overføre musikk fra slike plater til en datamaskin, kan du bruke standard Windows Media Player sammen med spesielle programmer.

 1. Sett platen med musikk inn i stasjonen på datamaskinen. Åpne Windows Media Player, i toppmenyen, klikk på “Organize” -knappen og velg alternativet “Options” i menyen som vises.Copy audio CD
 2. Klikk på kategorien “Rip Music”. På denne kategorien velger du mappen der musikken skal kopieres, velg format og lydkvalitet. Klikk på OK. Audio rip
 3. Åpne innholdet på disken i Windows Media Player og merk av sangene du vil kopiere. Audio cd to mp3
 4. I navigasjonsruten, høyreklikk på disknavnet og i menyen som vises, velg “Rip CD to library”. Rip audio cd Etter det vil prosessen med å kopiere de merkede filene til den angitte mappen på datamaskinen starte.
 5. Vent til alle filene er kopiert og åpne dem i den angitte mappen på datamaskinen.