Hva er sikkerhetskopiering

Sikkerhetskopiering av data er den viktigste prosedyren som sikrer sikkerheten til filer på PCen. Enhver organisasjon, det være seg en stor bedrift eller et lite firma, gjør regelmessig en sikkerhetskopi av informasjonen som er lagret på sine datamaskiner. Dessverre forsømmer vanlige brukere av hjemme-PCer ofte sikkerhetskopiering av filene, noe som noen ganger fører til svært ubehagelige konsekvenser i form av tap av viktige dokumenter, bilder eller videoer som er tatt med kameraet. I mellomtiden er det ikke vanskelig å sette opp prosessen med å lage sikkerhetskopier, og det kan gjøres av en hvilken som helst PC-bruker.
Hvilke filer skal du kopiere?
Hvor skal jeg lagre sikkerhetskopiene mine?
Hvordan lager jeg en sikkerhetskopi?
Hvordan gjenopprette en sikkerhetskopi?
Sikkerhetskopiering til Google Disk

Hvilke filer skal du kopiere?

Før du starter prosessen med å sikkerhetskopiere filer, bør du bestemme hvilke filer som skal kopieres. Det er ikke noe poeng i å lage duplikatmapper, for eksempel Windows eller Programfiler. Hvis harddisken mislykkes, må operativsystemet og programmene fortsatt installeres på nytt. For å spare plass på media som skal brukes til sikkerhetskopiering, må du ikke lage sikkerhetskopier av filmer eller musikk, unntatt sjeldne. Alt dette kan lastes ned fra Internett om nødvendig. Det er ingen grunn til å lage en kopi av spillene, fordi de kan installeres på nytt.
Så, hvilke filer må kopieres?

 • Viktige dokumenter . Det kan være hundrevis av slike filer på datamaskinen din. Du bør regelmessig sikkerhetskopiere disse dokumentene for å sikre at du beholder den nyeste versjonen.
 • Bilder. Ofte lagrer folk bilder av nære personer eller viktige hendelser på sine datamaskiner, ikke engang tenker på at de kan bli uopprettelig tapt hvis harddisken mislykkes.
 • Musikk . I noen tilfeller er det ikke fornuftig å lagre kopier av lydfiler. For eksempel, hvis du har svært lite musikk på datamaskinen, og disse sangene er enkle å gjenopprette ved å laste ned fra Internett. Beslutningen om å kopiere eller ikke kopiere slike filer bestemmes av tilgjengeligheten av ledig plass på mediet der sikkerhetskopien skal lagres. Men hvis du er en musikkelsker, og i flere år har samlet en musikksamling, er det absolutt verdt å lage en sikkerhetskopi av den.
 • Bokstaver . Hvis e-postklienten din bare lagrer e-post på datamaskinens harddisk, og blant dem er det viktige, er det fornuftig å periodisk sikkerhetskopiere e-posten din. For å gjøre dette er det nok å kopiere en av filene der alle dataene i e-posten din er lagret. For Microsoft Outlook, for eksempel, vil dette være en fil med .pst-utvidelsen.
 • Viktige programinnstillinger . I noen tilfeller kan dette være svært nyttig. Og hvis du vet hvor disse innstillingene er lagret, og du kan gjenopprette dem fra sikkerhetskopien om nødvendig, er det bedre å kopiere dem.
 • Nettleserbokmerker . I denne situasjonen må du fortsette med hvor viktig denne informasjonen er for deg. Hvis du vet hvordan du gjør dette, må du bokmerke nettleserne bedre. Disse filene tar opp svært lite plass.

Her er bare de viktigste anbefalingene. Når du organiserer en sikkerhetskopi av datamaskinen din, bør du nøye analysere all informasjon som er lagret på den, velge den viktigste og utføre sikkerhetskopiering av disse filene.

Hvor skal jeg lagre sikkerhetskopiene mine?

Spesialister anbefaler at du lagrer en sikkerhetskopi separat fra hoveddataene. Dette er forståelig – hvis datamaskinen mislykkes, blir det enklere og raskere å gjenopprette informasjonen fra sikkerhetskopien, som ble lagret på en ekstern stasjon. Det er flere alternativer for lagring av kopierte data.

 • USB-lagring. Dette er den enkleste løsningen, som ikke krever betydelige utgifter. Foreløpig finner du på salg høykapasitets flash-stasjoner til en relativt lav pris. Et slikt medium er enkelt og kompakt. Men dessverre har den lav pålitelighet. Flash-stasjoner bryter ofte, og i tillegg har de et begrenset antall data overskriver. Hvis du ofte gjør en sikkerhetskopi, vil media raskt mislykkes. USB-mediet brukes best bare som et ekstra alternativ for lagring av sikkerhetskopier.
 • Eksternt stasjon. Næringen produserer et stort antall eksterne disker med ulike kapasiteter og priser. Du kan kjøpe en relativt billig disk med en kapasitet på flere terabyte, noe som er ganske egnet for regelmessig sikkerhetskopiering av datamaskinens data. Eksterne disker er pålitelige og kompakte nok. Av ulempene kan de kalles med mindre det er nødvendig å koble til en ekstern stasjon hver gang for å utføre neste sikkerhetskopiering.
 • Cloud lagring av kopier eller bruk av eksterne servere for dette formålet. Denne metoden for sikkerhetskopiering er ganske egnet for brukere av hjemmedatamaskiner og brukes av dem oftere. En av fordelene med denne metoden er uavhengighet fra miljøforhold. For eksempel, hvis det er brann i huset eller en flom, blir dataene fortsatt bevaret. I tillegg, med denne metoden for sikkerhetskopiering trenger du ikke å koble en ekstern disk hver gang. Hvis du vil, kan du sette opp automatiske sikkerhetskopier. Til tross for bekvemmeligheten har denne metoden noen ulemper. For eksempel anbefales det alltid å kryptere sikkerhetskopier av filer, slik at ingen utenfra har tilgang til dataene dine. Når du velger denne metoden for å lage sikkerhetskopier, er det nødvendig å ta hensyn til at mye trafikk vil bli brukt på denne prosessen, noe som er ganske kritisk med et begrenset Internett.

Hvordan lager jeg en sikkerhetskopi?

Det finnes to typer sikkerhetskopier:

 • Sikkerhetskopiering av individuelle filer og mapper.
 • Sikkerhetskopiering av operativsystemet.

I det første tilfellet kopieres bare de spesifiserte filene og mappene. Å gjenopprette dem enkeltvis fra sikkerhetskopien, vil ikke være vanskelig. I andre tilfelle opprettes et enkelt bilde av systemet med alle dens innstillinger. Dette kan være nyttig, for eksempel når du installerer Windows på nytt. Dette vil installere alle innstillingene som var i kraft da kopien av systembildet ble opprettet. Dette sparer mye tid når du installerer systemet på nytt.

Tenk på hvordan i Windows 7 å lage en sikkerhetskopi av individuelle filer som er plassert på harddisken på PCen. Kopiering vil bli utført på en ekstern disk når du bruker den innebygde programvaren til å utføre sikkerhetskopien. Før du starter sikkerhetskopiering, må du koble en ekstern harddisk til datamaskinen.

 1. Gå til “Start” og åpne “Control Panel” -delen. Velg “Backup and Restore” der. Sikkerhetskopiering og gjenoppretting
 2. I vinduet som åpnes, velg koblingen “Set up backup”.Set up backup
 3. I listen over reserve destinasjoner velger du den eksterne stasjonen og klikker på “Next”.Beste backup harddisk
 4. I neste trinn må du velge hvilke mapper som skal inkluderes i backuplisten. Du kan la systemet velge hva det skal arkiveres, eller du kan angi mappene for å sikkerhetskopiere. For å gjøre dette, velg “La me choose” delen og klikk “Next”. Computer backup
 5. I vinduet som vises, angi mappene du vil sikkerhetskopiere og klikk på “Next”.Beste datamaskinskopiering
 6. I neste trinn vil systemet be deg om å sjekke sikkerhetskopieringsinnstillingene. Vær oppmerksom på sikkerhetskopieringsplanen.Best backup drive
 7. Om nødvendig kan du endre reserveplanen.Beste backup løsning
 8. Klikk på knappen “Save settings and run backup”.
 9. Når kopieringsprosessen er ferdig, vises følgende vindu. Home backup løsninger Koblingen “Manage Space” lar deg vise de opprettede sikkerhetskopiene av filer.

For Windows 10 ser prosessen like ut.

 1. Gå til “Start” og åpne “Settings” -delenAlternativer for datamaskinskopiering
 2. I vinduet som åpnes, klikk “Update & Security”Beste backup system
 3. Velg “Backup” og i høyre del av vinduet klikker du koblingen “Go to Backup and Restore (Windows 7)”.Beste PC-sikkerhetskopiering
 4. Resten av handlingene utføres, som beskrevet ovenfor for Windows 7.

Hvordan gjenopprette en sikkerhetskopi?

Hvordan gjenopprette fra en backup en tapt eller ved et uhell slettet fil? Du kan gjøre det med de innebygde verktøyene i Windows OS. Videre kan du gjenopprette både hele arkivet (for eksempel når du bytter ut en mislyktes harddisk), og individuelle mapper og filer fra en sikkerhetskopi. Vurder denne prosedyren med eksempelet på å gjenopprette filer fra en sikkerhetskopiering på en datamaskin som kjører Windows 7.

 1. Koble media med sikkerhetskopien som er lagret der, til datamaskinen. Gå gjennom “Start” i “Control Panel” og velg “Backup and Restore” -delen. Klikk på “Restore my files” -knappen.Beste måten å sikkerhetskopiere data
 2. I vinduet som vises, klikk på koblingen “Choose a different date” og velg ønsket arkivopprettelsesdato. Som standard er den nyeste sikkerhetskopien av filene tatt.Computer backup stasjon
 3. Hvis du trenger å gjenopprette individuelle filer fra arkivet, klikker du på “Search” -knappen og skriver inn filnavnet delvis eller helt.Beste datasikkerhetssystem
 4. Merk de funnet filene og klikk “OK”.
 5. Knappene “Browse for files” og “Browse for folders” tillater visning av innholdet i sikkerhetskopien.Beste data backup
 6. Etter at alle filene som skal gjenopprettes, finnes i sikkerhetskopien, klikker du på “Next” -knappen.
 7. I vinduet som vises, velg stedet der de gjenopprettede filene vil bli plassert. Du kan gjenopprette dem til hvor du peker, eller til det samme stedet der de tidligere var plassert.Beste måten å sikkerhetskopiere filer
 8. Klikk på “Restore” -knappen. Når gjenopprettingsprosessen er fullført, må du se gjennom de gjenopprettede filene. Backup harddisk

Denne metoden lar deg ikke bare gjenopprette filer og mapper fra en sikkerhetskopi, men også å slette filene du angav fra arkivet.
For Windows 10 vil rekkefølgen av handlinger for gjenoppretting av filer fra arkivet være som følger.

 1. Gå gjennom “Start” i “Settings” -delen og åpne vinduet “Update & Security”. Gå til delen “Backup” og klikk på koblingen “More options”.Beste måten å sikkerhetskopiere PC
 2. Klikk på koblingen “Restore personal files”.
 3. Skriv inn navnet på filen som skal gjenopprettes i søkefeltet.
 4. Etter at filene er funnet, angi stedet der de skal gjenopprettes, og klikk på “Restore” -knappen.

Sikkerhetskopiering til Google Disk

Nylig ga Google ut en tjeneste for sikkerhetskopiering og synkronisering av filer, som automatisk kopierer data fra PCens ville kort til Google Disk. Denne metoden for sikkerhetskopiering har mange fordeler:

 1. Synkronisering av filer gjøres automatisk, uten deltakelse.
 2. Du trenger ikke å koble til en ekstern disk som lagrer sikkerhetskopier hver gang.
 3. Du har tilgang til de kopierte dataene når som helst og hvor som helst i verden med Internett.
 4. Dataene vil ikke gå tapt, selv om du har brann, flom eller annen naturkatastrofe.
 5. Filer fra arkiver kan ikke bare vises fra datamaskinen, men også fra en annen enhet, for eksempel fra telefonen.

For at du skal kunne synkronisere mappene dine med Google Disk, må du laste ned programmet “Backup and sync” fra Google Disk-nettstedet. Deretter installerer du dette programmet på datamaskinen. Sekvensen av handlinger for installering av applikasjonen vil være som følger.

 1. Trykk på “GET STARTED” -knappen.Google-stasjonskopiering
 2. Logg inn på Google-kontoen din.
 3. Velg mappene som skal synkroniseres.Google-sikkerhetskopiering og gjenoppretting
 4. Klikk på “GOT IT”. Et vindu vil vises med et forslag om å synkronisere Google Disk med PCen. Du kan synkronisere ikke hele Google Disk, men bare enkelte mapper på den.
 5. Etter å ha klikket på “Start” -knappen, begynner prosessen med datasynkronisering. Nå blir filene i mappene du angir synkronisert så snart du legger til noe i en av mappene.

Hvis du går gjennom nettleseren i Google Disk, blir det en mappe med navnet på enheten din i delen “Datamaskiner”.
Hvis du trenger å endre synkroniseringsinnstillingene, kan du klikke på ikonet for programmet “Backup and sync” i skuffen og endre programinnstillingene.