Hvordan sette ting i orden på en datamaskin

Nesten hvilken som helst datamaskin bruker før eller senere en beslutning om å gjenopprette rekkefølge til harddisken på PCen. Denne prosedyren bør utføres regelmessig, akkurat som du gjør i hjemmet ditt. Hvis du ikke organiserer filer på PCen, vil det være vanskeligere for deg å finne den nødvendige informasjonen i det store kaoset av filer og mapper. Dette kan ikke bare påvirke tiden som kreves for å søke etter bestemte data, men også ytelsen til datamaskinen, samt sikkerheten til lagret informasjon.
Slik setter du ting i rekkefølge på mapper på datamaskinen din
Hvordan organisere datamaskinens skrivebord
Lagring av data i datamaskinen
Slik flytter du mappen “My Documents”

Slik setter du ting i rekkefølge på mapper på datamaskinen din

Så, du bestemte deg for å sette ting i orden på harddisken på din PC. Med hva du skal begynne og i hvilken rekkefølge å utføre de nødvendige prosedyrene? Her er en anbefalt liste over arbeider som vil hjelpe deg med å gjøre en vårrengjøring på datamaskinen din.

 1. Opprett et mappelayout på disken. Tenk deg at du har en ren harddisk foran deg, og du må opprette mapper på den, der alle filene dine blir lagret i sortert skjema. Tegn denne strukturen på papir.
 2. Analyser innholdet på disker og opprett et system for omfordeling av data. På systemdisken anbefales det kun å lagre operativsystemfiler og programfiler, for ikke å overbelaste det eller miste viktige data når du installerer operativsystemet på nytt. Alle andre filer skal plasseres på andre disker. Analyser innholdet på systemdisken og avgjøre hvilke filer, mapper eller programmer som kan overføres til andre disker.
 3. Slette kopier av filer. Vanligvis finnes det på mange datamaskiner mange duplikatfiler som ikke bare tar opp diskplass, men gjør det også vanskelig å finne riktig informasjon. For å kvitte seg med duplikatfiler, bruk noe program for å fjerne duplikater, fordi dette manuelt er langt og ineffektivt.
 4. Rengjør skrivebordet på PCen. Skrivebordet er ansiktet på datamaskinen din. Dessverre representerer det veldig ofte en usystematisk haug med snarveier. For å finne riktig etikett, tar det noen ganger lang tid. I tillegg påvirker et stort antall filer på skrivebordet ytelsen til PCen. Legg bare de mest nødvendige etikettene på den, legg alt annet på et annet sted.
 5. Omfordeler filer til mapper i henhold til oppsettet av filer på disken du har tegnet. Vær oppmerksom på at alle mapper skal ha et navn, noe som vil gjøre det klart hvilken informasjon som er lagret der.
 6. Analyse av installerte programmer. Fjern programmer som du ikke har brukt i lang tid, og det du ikke trenger i fremtiden. Slett spillene du ikke lenger trenger.
 7. Slett unødvendige og midlertidige filer. Bruk for dette formålet et program for å rense datamaskinen din. Dette vil ikke bare redusere kaos blant filene dine, men vil også frigjøre mye diskplass. Dette programmet anbefales å brukes regelmessig for å unngå å fylle datamaskinen med forskjellige søppel.

Etter at du har ryddet opp datamaskinen, anbefales det at du sikkerhetskopierer viktige filer fra tid til annen. Dette vil forhindre tap av verdifull informasjon. Du bør hele tiden følge den opprettede strukturen av filallokering og opprettholde en ordnet ordre.

Hvordan organisere datamaskinens skrivebord

Dessverre, for noen brukere, er hele skrivebordet plass fylt med forskjellige ikoner. Her finner du programgenveier, mapper, ulike dokumenter, musikk og til og med videoer. Det er ikke rart at med et slikt rot på skrivebordet begynner datamaskinen å tregere med tiden. Dette skyldes at alle disse filene ligger i mappen “Desctop”, som ligger på systemdisken. Jo mer denne mappen, desto mindre plass er igjen for å sikre at operativsystemet fungerer jevnt.
For å se hvor mye diskplass “Desktop” er, er det nok å finne denne mappen i Utforsker og se størrelsen. I Windows 7 er denne mappen plassert på С:\Users\User\Desktop\. Hvor “C” er systemdisken, og “User” er brukernavnet.
Stasjonær datamaskin
Hvis størrelsen på denne mappen er beregnet i megabyte eller til og med i gigabyte, er dette et signal om at innholdet i mappen skal settes i orden.

På skrivebordet anbefales det kun å lagre snarveier til ofte brukte programmer, samt etikettene “My Computer”, “Recycle bin” and “Network “. Alle dokumenter, musikk, video og andre filer skal fjernes fra denne mappen til en annen disk. Bli kvitt vana med å lagre alt på skrivebordet. Selvfølgelig, hvis du lagrer alt der, vil disse filene alltid være til stede, men ytelsen til datamaskinen din er viktigere.

Ofte er nettleserinnstillingene konfigurert slik at alle nedlastede filer lagres i nedlastingsmappen på skrivebordet. For å sikre at nedlastede filer ikke tar opp plass på systemdisken, oppretter du en mappe på den andre disken “Downloads” og endrer nettleserinnstillingene slik at hver gang nettleseren ber om banen til mappen der den nedlastede filen skal lagres. Hvis nettleseren tillater det, kan du lagre denne banen i sine innstillinger slik at de nedlastede filene automatisk lagres i den angitte mappen.

For eksempel lar Google Chrome-nettleseren deg å spesifisere banen til mappen der de nedlastede filene skal lagres, eller konfigurere nedlastingsprosessen slik at nettleseren alltid spør hvor du skal lagre filen.
Nedlastinger Google Chrome
I Firefox-nettleseren gjøres dette på samme måte.
Nedlastinger Firefox
Problemet med å lagre nedlastede filer på skrivebordet kan løses på en annen måte. For å gjøre dette, flytter du nedlastingsmappen fra systemdisken til et annet sted. På datamaskiner med Windows 7, gjøres dette som følger.

 1. Klikk på “Start” -knappen, og deretter på brukerens navn.
 2. I venstre del av vinduet som vises, finn nedlastingsmappen og gå til egenskapene ved å høyreklikke på den.
 3. Klikk kategorien “Location” og angi en ny bane til mappen “Downloads”. Klikk på Move-knappen.

Når skrivebordet ditt er oppryddet, må du bare lagre de viktigste etikettene. Fra tid til annen, utfør revisjonen og fjern alt unødvendig.

Lagring av data i datamaskinen

Et viktig punkt i prosessen med å organisere filer på datamaskinen er å skape en klar struktur av plasseringen av mappene på disken. På en hjemmedatamaskin har de fleste brukere ikke mange typer filer. I de fleste tilfeller er disse dokumenter, filmer, musikk og fotografier. På disken bør du derfor bare lage noen grunnleggende mapper: “Video”, “Bilder”, “Musikk”, “Dokumenter”. Du kan også plassere “Last ned” -mappen der alle filene lastes ned. Det anbefales også å lage en mappe der du midlertidig lagrer filer, hvor du ikke har bestemt deg ennå. Det er tilrådelig å demontere denne mappen innen en eller to dager, slik at den ikke blir et lager for chaotisk lastede filer.
Hovedmapper på PCen
Mapper med lignende navn (“My Documents”, “My Music” og så videre) opprettes også når du installerer operativsystemet. Men faktum er at de er alle plassert på systemdisken. Lagring av filer i disse mappene vil resultere i at ledig plass på den vil senke, noe som sikkert vil påvirke ytelsen til PCen. En måte å unngå dette på er å flytte disse mappene til en annen plate. For uerfarne brukere er dette ikke så lett, så den ovennevnte metoden vil være optimal for dem.

Når du har opprettet hovedmappene (“Musikk”, “Video”, etc.) i rotkatalogen på disken, bør du flytte alle filene som er på disken til dem. I hovedmappene kan du opprette et ubegrenset antall undermapper. Prøv å holde navnet deres visuelt, og reflektere hvilke filer som er lagret i dem.

Etter at fil sorteringsprosessen er fullført, forblir bare hovedmappene i rotkatalogen på disken. Ikke legg separate filer i rotkatalogen på disken, slik at situasjonen med tilfeldig spredte filer på disken ikke oppstår igjen. Kontroller regelmessig at fillagringsstrukturen du opprettet ikke blir krenket, og fjern all unødvendig data i tide.

Slik flytter du mappen “My Documents”

Hvorfor overføre mappen My Documents fra systemdisken? Poenget her er ikke bare at når antall filer i denne mappen øker, vil ledig diskplass reduseres. En av hovedgrunnene til at du ikke kan lagre dokumenter på disken der operativsystemet ligger, er at disse filene vil bli ødelagt når Windows krasjer eller installerer på nytt. Tenk deg at operativsystemet ditt ikke lenger kunne starte opp, og du mistet en enkelt kopi av det uferdige diplomprosjektet eller viktig dokumentasjon.

Eksperter anbefaler å flytte mappen “My Documents” til en annen disk eller ikke lagre store filer og viktig informasjon der. For å flytte en mappe må du ha disken delt inn i minst to partisjoner. Ordren for å flytte mappen My Documents kan være litt forskjellig avhengig av hvilken versjon av operativsystemet. For Windows 7, vil overføringsprosedyren se slik ut.

 1. Klikk på “Start” -knappen og klikk på brukernavnet.Start knapp
 2. Høyreklikk på mappen “My Documents” og gå til mappen “Properties”.Mappegenskaper
 3. Gå til “Location” -delen og klikk “Move” -knappen.Overfører en mappe til en annen disk
 4. Klikk på navnet på disken der “My Documents” -mappen vil bli plassert, og opprett en ny mappe som heter “My Documents” på den.
 5. Gå til den opprettede mappen og klikk på “Select Folder” -knappen nedenfor.
 6. I vinduet som vises, klikker du på “Location” -fanen og kontrollerer at den riktige banen er spesifisert i mappen.Flytt mappen Mine dokumenter
 7. Etter å ha klikket på “OK” -knappen, vises en advarsel som alle filer i mappen “My Documents” vil bli flyttet til den nye adressen. Klikk på “Yes” -knappen.

Denne prosedyren er reversibel. Hvis du vil returnere mappen Mine dokumenter til den opprinnelige plasseringen, vil det ikke være vanskelig.