Adobe Acrobat Reader – Program for lesing av PDF

Med programmet Adobe Acrobat Reader er kjent for nesten alle brukere som har møtt i sitt arbeid med PDF-filer. Dette er trolig det mest populære gratis verktøyet for visning av PDF-dokumenter. Denne programvaren er enkel å bruke, tar liten plass og ofte blir datamaskiner solgt med den allerede installerte Acrobat Reader. Det er generelt akseptert at dette programmet bare kan brukes til å vise og skrive ut PDF. Faktisk er funksjonaliteten til dette verktøyet mye bredere, til tross for at programmet egentlig ikke tillater redigering av PDF-filer. Hvorfor kan jeg ellers bruke Adobe Acrobat Reader? Her er bare en liten oversikt over funksjonene i denne applikasjonen.

Leser PDF-filer
Søker etter tekst i PDF
Hvordan sende en PDF-fil via e-post
Hvordan velge tekst i PDF
Hvordan lage en elektronisk signatur i PDF

Leser PDF-filer

Åpning av PDF-filer i Acrobat Reader, som regel, forårsaker ikke problemer. Ofte brukes denne applikasjonen som standard på datamaskinen for å åpne denne typen fil. Programmet tillater ikke bare å åpne et PDF-dokument og se innholdet, men også å gjøre det så praktisk som mulig å jobbe med det. Det er mange innebygde funksjoner for dette formålet. Her er noen av dem.

 1. Forstørrelsesverktøy. Denne funksjonen kan brukes i de tilfellene når det ikke er nødvendig å øke hele dokumentet, og det er nødvendig å forstørre bare et eget område av det. For å bruke denne funksjonen, gå til “View” delen av hovedmenyen som ligger øverst på applikasjonen. I rullegardinmenyen velg elementet “Skala” og i det går til elementet “Loupe Tool”.
  Loupe Tool
  Deretter klikker du på venstre museknapp på den delen av dokumentet du vil vise mer detaljert. Et rektangel og et popup-vindu vil vises på skjermen, og viser den forstørrede delen av dokumentet som dekkes av dette rektangelet. Dens dimensjoner kan endres og zoomes.
 2. Se PDF-filen i flere vinduer. Denne modusen er praktisk når det er nødvendig at flere sider av samme dokument vises på skjermen samtidig. Slike vinduer kan åpnes så mange du vil. For å gjøre dette, gå til “Window” i hovedmenyen og velg “New Window” -avsnitt.
  Flere PDF-skjermer
  Denne operasjonen bør gjentas så mange ganger som nødvendig vinduer. Hvis du lukker en av vinduene, forblir de andre vinduene åpne. For å lukke alle vinduene ved slutten av arbeidet med PDF-dokumentet, bør du gå til “File” -delen i hovedmenyen og velge “Close” -kommandoen der.
 3. Angir hvordan sidene vises. Denne funksjonen lar deg vise sidene i PDF-dokumentet som vises som det er praktisk for brukeren. For å bruke denne funksjonen, gå til “View” i hovedmenyen og velg “Page Display” her.
  Viser PDF-siden
  I listen som vises, velg ønsket layout:

  • Per side. Bare en side av dokumentet er synlig i programvinduet.
  • Tillat rulling. Sider går med en kontinuerlig linje, den ene etter den andre. De kan rulles.
  • Tosidevisning. To nåværende sider vises samtidig i programvinduet.
  • Ruller på to sider. Ligner på “Enable Scrolling” -delen, men sidene vises i to i kolonnen.

Dette er bare en liten oversikt over verktøyene for optimal visning av PDF-filer fra Acrobat Reader. Resten av funksjonene er like interessant og nyttig. De kan nås direkte når de arbeider med PDF-dokumentet i denne applikasjonen.

Søker etter tekst i PDF

I Acrobat Reader kan du søke på to måter.

 • “Find” -alternativet. Denne funksjonen brukes hvis du trenger å finne et ord eller en gruppe ord inne i dokumentet du ser på. For å gjøre dette, gå til “Edit” delen av hovedmenyen og velg “Find” -delen.
  Søk i PDF-fil
  Øverst til høyre i PDF-dokumentet vises et lite vindu, der du må skrive inn uttrykket eller ordet du leter etter.
 • Alternativ “Search”. Denne funksjonen brukes når du trenger å finne et ord eller en setning i en gruppe PDF-filer. Det er ikke nødvendig å åpne disse filene. Gå til “Edit” delen og velg “Advanced Search”.
  Avansert søk i PDF
  Et stort søkevindu vil dukke opp, der du må spesifisere en stasjon eller mappe, søkefrasen eller ordet, samt noen søkekriterier.

Hvordan sende en PDF-fil via e-post

Denne funksjonen brukes ofte når du sender skannede dokumenter til andre personer. Det skannede dokumentet skal åpnes i Acrobat Reader, og klikk på ikonet med konvoluttbildet i toppmenyen. Hvis det ikke er der, kan du klikke på “File” -elementet i hovedmenyen og velge “Send File” -delen. I vinduet “Attach to Email…” som vises, velg verktøyet for å sende e-Post.
Send via e-post PDF

Dette kan være standard e-post på datamaskinen eller webmail, for eksempel Gmail. Vær oppmerksom på at et brev med en PDF som er vedlagt det, vil bli plassert i “Draft” -mappen til postprogrammet.

Hvordan velge tekst i PDF

Noen brukere mener at siden Acrobat Reader ikke er ment for redigering av PDF-dokumenter, kan ingenting endres i det. Faktisk er dette ikke helt sant. Rediger tekst i en PDF-fil, slett eller lim inn bilder, endre strukturen til dokumentet, kan det ikke. Men du kan lage notater eller legge til kommentarer i den ferdige teksten. Du kan for eksempel velge en del av teksten med farge. Dette er veldig enkelt å gjøre.

 1. Åpne “Tools” -panelet, gå til Legg til “Comment” og klikk på Marker-ikonet og “Highlight Text”
  Fremhev farge pdf
 2. Velg teksten du vil markere med musen. Det valgte området blir gul.
 3. Hvis du vil endre fargen på utvalget eller lysstyrken, høyreklikker du på den valgte teksten og velger “Properties” i menyen som vises.
  Fremhever tekst PDF

Den valgte teksten kan ikke bare markeres med farge, men også krysses ut eller legges vekt på. Du kan legge til et notat i det valgte området. Teksten til dette notatet vil bli skjult og vises bare når du klikker på det tilsvarende ikonet nær det valgte området. Du kan skrive en kommentar hvor som helst, og teksten står øverst på dokumentet. For at alle endringene som skal gjøres skal være synlige, og når dokumentet åpnes senere, må PDF-filen bli lagret.

Hvordan lage en elektronisk signatur i PDF

Hvis du mottar dokumenter fra underordnete for bekreftelse, er det veldig praktisk å bruke sin elektroniske signatur for godkjenning. Det bør ikke forveksles med en elektronisk-digital signatur som brukes i dokument sirkulasjon og har lovlig kraft. I dette tilfellet handler det bare om å se på dokumentet med bildet av signaturen din for å bruke dette dokumentet i organisasjonen. I dette tilfellet kan du skrive inn teksten til signaturen på tastaturet, tegne den, eller legge til et eksempel på signaturen din fra filen. Dette er gjort så.

 1. Legg til bildetekst i PDF
 2. Klikk på “Sign” -knappen. Hvis du allerede har en prøve underskrift, vil den bli plassert umiddelbart i den angitte plasseringen. Du kan også dra den til ønsket del av dokumentet. Hvis du signerer for første gang, vises et vindu som hjelper deg med å opprette en signaturmal.

Skriv et PDF-dokument

 • Du kan velge “Type” alternativet og skrive inn teksten til signaturen på tastaturet. I dette tilfellet kan du velge en skrivestil fra flere foreslåtte stiler.
 • Med “Draw” -alternativet kan du gjøre dette med en mus, som det er gjort, for eksempel i Paint-programmet.
 • Du kan bruke “Image” -delen og bruke et bilde med signaturen din når du ser på dokumentet. Du kan lage et slikt bilde på flere måter. For eksempel kan du logge på papir, skanne signaturen som et bilde, og deretter bruke dette bildet som en signatur. Du kan til og med ta et bilde på telefonen din av signaturen din på papir, og deretter bruke dette bildet som en underskriftstest.

Etter at signaturen er levert, ikke glem å lagre dokumentet.

Som du kan se fra denne anmeldelsen, er det gratis Acrobat Reader-programmet ganske nok til visning, utskrift og gjennomgang av dokumenter i PDF-format. For å redigere slike dokumenter må du bruke den betalte forbedrede versjonen av Adobe Acrobat. Det er ikke billig, men noen ganger er bruken av en betalt versjon berettiget, særlig innen firmaet eller bedriften.