Windows systemfiler

Uttrykket “systemfil” er uløselig knyttet til konseptet med operativsystemet. Ingen datamaskiner kan fungere uten systemfiler, så det er så viktig å forstå hva de er, hvor de befinner seg, hvilke problemer de kan ha og hvordan du kan gjenopprette systemfiler hvis de er skadet.
Hva er systemfiler
Windows systemmapper
Slik viser du skjulte filer
Systemgjenoppretting

Hva er systemfiler

Systemfiler, basert på deres navn, er elementer i operativsystemet, inkludert Windows. Disse filene er ansvarlige for normal drift av operativsystemet. Oftest er de skjult. En vanlig bruker kan ikke slette eller endre dem, fordi de er nødvendige for at datamaskinen skal fungere ordentlig. Hvis en systemfil er skadet eller slettet, kan det hende at PCen ikke fungerer som den skal, eller den laster ikke i det hele tatt.

Operativsystemfiler lagres ofte i systemmapper som er plassert forskjellige steder på datamaskinens systemstasjon. Et eksempel på en systemmappe er Windows-mappen eller System32-mappen. System files Det er flere typer systemfiler, avhengig av innholdet. Operativsystemfiler kan inneholde enhetsdrivere, ikoner, temaer, DLLer, registerfiler og mer. De vanligste systemfiltypene er .DLL, .DRV, .SYS, .CAB.

Når du oppdaterer Windows, oppdateres også systemfiler, mens de oppdagede feilene i systemet er løst eller nye funksjoner blir lagt til. En vanlig bruker som ikke har avansert kunnskap og lang erfaring med å jobbe med en datamaskin, anbefales ikke å endre, slette eller endre navn på systemfiler for å unngå uønskede konsekvenser.

Windows systemmapper

Filer av Windows-operativsystemet kan lagres både i rotkatalogen til systemstasjonen og i separate skjulte mapper. Hva er lagret i disse systemkatalogene? Her er de mest kjente av systemmappene:

 • Documents and Settings. Her er data og brukerinnstillinger (profiler). Strukturen i denne katalogen inkluderer blant annet mappene @ All Users, Default, User, Public og mapper med brukernavn. Hvis du ser i mappen Documents and Settings, kan du se navnene på alle brukere som er opprettet på denne datamaskinen.
 • Program Files. Denne mappen inneholder alle programmene som er installert av brukeren. I tillegg er det applikasjoner installert under installasjonen av Windows-operativsystemet. Hvert program har en egen mappe. Etter at applikasjonen er fjernet fra datamaskinen, slettes mappen som den ble lagret i som regel. Hvis dette ikke skjer, er det bedre å slette en slik mappe manuelt for ikke å tette datamaskinens systemstasjon.
 • ProgramData. Denne mappen har dukket opp i nyere versjoner av Windows, med Windows 7. Hva er hensikten? Etter å ha installert et program, lagres alle innstillinger og data i brukerens systemmapper, så vel som i registeret. Derfor kan hver datamaskinbruker konfigurere programmer i samsvar med deres krav og bare lagre deres applikasjonsdata. For hvert program er det imidlertid data og innstillinger som er felles for alle brukere (for eksempel ordbøker, maler). Denne informasjonen lagres i ProgramData-mappen. Denne mappen kan ikke slettes, men du kan slette mappene som inneholder data om avinstallerte programmer eller midlertidige data for installerte applikasjoner for å frigjøre plass på systemdisken.
 • System Volume Information. Vanligvis eksisterer denne mappen i rotkatalogen til hvilken som helst datamaskinstasjon. Datasystemdata lagres her, for eksempel data om Windows-gjenopprettingspunkt og informasjon om volumskygge. Med andre ord, data for drift av tjenester med denne stasjonen og data for gjenoppretting av operativsystem og filer lagres her. Selv om du synliggjør denne mappen, kan du ikke åpne den for en vanlig bruker. Vanligvis tar denne mappen veldig lite diskplass, men noen ganger blir størrelsen veldig av en eller annen grunn. Dette skjer for eksempel når mange Windows-gjenopprettingspunkter akkumuleres eller et stort antall lagrede historier med endringer i individuelle filer blir samlet. I dette tilfellet er det tillatt å deaktivere systembeskyttelse i dataegenskapene System Volume Information
  Etter det kan du slette unødvendige gjenopprettingspunkter og deaktivere filendringshistorikken.
 • Windows mappe . Denne mappen inneholder operativsystemet, dets innstillinger, drivere og mye mer. Det er klart at du ikke kan slette denne mappen i alle fall.
 • SoftwareDistribution. Denne mappen ligger i Windows-katalogen og brukes av Windows Update til å laste ned operativsystemoppdateringer og installere dem senere. Den lagrer også informasjon om tidligere installerte oppdateringer. Disse dataene blir automatisk slettet av systemet etter en tid, så denne mappen bør ikke ta mye plass, og det er ikke fornuftig å slette innholdet. Hvis brukeren likevel har et behov for å tømme innholdet i SoftwareDistribution-mappen, som uoverkommelig har økt i tilfelle feil, anbefales det å begrense seg til å rense mappen \Windows\SoftwareDistribution\Download. Den lagrer nedlastede oppdateringsfiler, og å slette dem vil ikke skade operativsystemet.
 • System32. Dette er en veldig viktig mappe der alle innstillingene til operativsystemet er lagret. I tillegg er det verktøy og systemprogrammer, for eksempel en kalkulator, notisblokk, diskrensingsverktøy og mye mer. Denne mappen inneholder også kjørbare filer, uten hvilken datamaskinen ikke engang vil starte opp. Det anbefales ikke å slette eller endre noe i denne mappen, ellers vil ikke datamaskinen kunne fungere, og brukeren må installere Windows på nytt.
 • drivers. Dette er mappen som er plassert inne i System32-mappen. Den lagrer driverfiler. I tillegg er en veldig viktig hosts-fil lagret i samme mappe. Denne filen kartlegger IP-adresser og domenenavn. Ofte blir denne filen utsatt for et virusangrep. I dette tilfellet skriver angriperne oppføringene sine i hosts-filen og omdirigerer brukeren til ressursene de trenger. I dette tilfellet går brukeren inn på et ondsinnet nettsted og vet ikke en gang om det, fordi den riktige adressen til nettstedet vises i adressefeltet. Datasikkerhetseksperter anbefaler å sjekke innholdet i denne filen fra tid til annen og slette alle oppføringer fra den unntatt linjene 127.0.0.1 localhost eller :: 1 localhost.hosts file
 • config. Inne i denne mappen, som ligger i System32-katalogen, lagres registerfiler. Å rengjøre det vil åpenbart føre til at systemet faller sammen. Hvis du trenger å redigere registeret, bør du lage en sikkerhetskopi av denne mappen på flyttbare medier. Hvis denne mappen er tom, har viruset fungert på datamaskinen. For å gjenopprette systemet, anbefales det å gjenopprette registeret til dets opprinnelige tilstand.

Dette er bare en liten del av systemfilene og mappene. Plasseringen og navnet deres kan variere litt avhengig av Windows-versjonen. Det er viktig for vanlige PC-brukere å huske at systemfiler er direkte relatert til Windows OS-funksjonen, og du kan bare redigere eller slette dem hvis det er absolutt nødvendig, mens brukeren må være sikker på at handlingene hans ikke vil forstyrre datamaskinen hans.

Slik viser du skjulte filer

Som standard er systemfiler skjult. De er ikke synlige i Utforsker eller i andre filbehandlere. Dette ble gjort slik at uerfarne brukere ikke ved et uhell kunne slette eller skade systemfiler eller -mapper, noe som ville føre til at operativsystemet kollapset eller at det ikke fungerer korrekt.

Hvis brukeren er trygg på at handlingene er korrekte, kan disse filene fremdeles synliggjøres. Å sette det opp er veldig enkelt. Det er flere måter å synliggjøre skjulte mapper. I Windows 7 kan dette gjøres som følger.

 1. Klikk på “Start” -knappen og gå til “Control Panel”. Control Panel
 2. Finn delen “Folder Options” og åpne den.Folder Options
 3. I vinduet som vises, gå til fanen “View” og i tilleggsparametrene i delen “Hidden files and folders”, sjekk alternativet “Show hidden files and folders”. Show hidden files and folders

For Windows 10 vil prosedyren være nesten den samme.

Åpne oppgavelinjen og skriv “Folder” i søkefeltet.

 • I søkeresultatene finner du alternativet “Show hidden files and folders” og åpner denne delen.
 • Åpne “Advanced Settings” og velg alternativet “Show hidden files, folders and drives”.

 

Etter å ha utført de planlagte handlingene med systemfiler eller mapper, anbefales det å slå av synligheten igjen for å unngå utilsiktet skade på viktige systemfiler.

Systemgjenoppretting

Hvis brukeren ikke åpner eller noen programmer fungerer feil, vises en blå skjerm med feil, eller datamaskinen ikke lastes i det hele tatt, er det sannsynlig at noen systemfiler ble skadet eller slettet på denne PCen. I dette tilfellet må du ikke få panikk og prøve å installere Windows på nytt. Det er flere måter å løse problemet på.

Windows inkluderer et innebygd verktøy for å sjekke systemfiler – System File Checker tool (SFC). Den skanner datamaskinen og identifiserer endrede eller ødelagte systemfiler. I tillegg erstatter dette verktøyet de endrede systemfilene med de riktige. Derfor brukes dette verktøyet til å fikse Windows-systemfeil. Hvordan kjøre SFC for å skanne systemet?

 1. Åpne datamaskinen “Start”, og skriv inn uttrykket “Command Prompt” i søket.
 2. Høyreklikk på applikasjonen som er funnet, og velg kommandoen “Run as administrator”.
 3. Angi sfc /scannow -kommandoen. Skanneprosessen kan ta litt tid. Før det slutter, kan ikke kommandovinduet lukkes.System File Checker tool

Hvis alt er i orden på datamaskinen din, vises meldingen “Windows Resource Protection did not find any integrity violations” på slutten av verktøyet. Dette er imidlertid ikke alltid tilfelle. Hvis SFC-verktøyet fant endringer i systemfilene, men ikke kan fikse det, vises meldingen “Windows Resource Protection found corrupt files but was unable to fix some of them”. I dette tilfellet start datamaskinen i sikker modus og kjør kommandoen sfc / scannow igjen.

Hvis SFC-verktøyet ikke kunne fikse operativsystemfeil, skjedde dette sannsynligvis fordi programmet ikke kunne få de nødvendige filene fra Windows-bildet. For eksempel fordi Windows-bildet også var ødelagt. I dette tilfellet kan du bruke et annet verktøy – Deployment Image Servicing and Management (DISM), som er integrert som standard i Windows 10 og Windows 8.1. For Windows 7 og tidligere er det System Update Readiness Tool, som kan lastes ned fra det offisielle Microsofts nettsted.

For å kjøre DISM-verktøyet, åpne kommandolinjen som administrator. For å sjekke om det er skader i Windows-bildet, angir du kommandoen DISM /Online/Cleanup-Image/CheckHealth. Når du bruker denne kommandoen, blir det ikke gjort noen endringer i lagring av komponentene i Windows-bildet, men bare skanninger av tidligere registrerte verdier og hendelser i Windows-loggen skannes. Teamet sjekker om filene var merket som skadet, og om det er mulig å fikse disse skadene.

For å fullstendig skanne alle komponentene i Windows-bildet, må du angi kommandoen DISM /Online/Cleanup-Image/ScanHealth. Hvis det er skade i systemet, vil verktøyet vise meldinger som indikerer at komponentlageret skal gjenopprettes, eller at det oppsto en feil under en ekstern prosedyre samtale, eller at den spesifiserte eksportkilden til objektet ikke ble funnet. Alt dette er bevis på at Windows-systembildet var skadet og burde gjenopprettes.

Du kan gjenopprette et Windows-bilde hvis du har Internett-tilgang, siden DISM-verktøyet vil kontakte Windows Update Center, hvor det vil laste ned og automatisk oppdatere ødelagte eller slettede elementer. For å gjøre dette, skriver du kommandoen DISM /Online/Cleanup-Image/RestoreHealth ved ledeteksten. Denne prosessen kan ta ganske lang tid. Til slutt skulle det vises en melding om at gjenopprettingen var vellykket.

Etter at Windows-komponentlageret er gjenopprettet, kan du starte skanningen av SFC-systemfiler ved å skrive sfc /scannow ved ledeteksten. Verktøyet erstatter de skadede systemfilene fra Windows-bildet.

Hvis trinnene ovenfor for å gjenopprette systemfiler ikke hjalp, kan du bruke Systemgjenoppretting til tidligere tilstander. I dette tilfellet forsvinner imidlertid alle programmer som er installert etter den valgte systemgjenopprettingsdatoen fra datamaskinen.

For datamaskiner med operativsystemer Windows 8, Windows 8.1 og Windows 10, kan du bruke “Reset this PC”. I dette tilfellet vil alle datamaskininnstillinger gå tilbake til sin opprinnelige tilstand. Vær oppmerksom på at ved oppstart er det to alternativer å velge mellom:

 • Tilbakestill systemet uten å slette personlige filer.
 • System tilbakestilling med sletting av alle data.

Når du velger det andre alternativet, vil alle brukerens personlige data bli slettet, inkludert musikk, filmer, bilder og personlige dokumenter, og spesielle verktøy vil måtte brukes for å gjenopprette dem.